Saturday 9 March 2013

Üdvözlet a Blogon!


Üdvözlet a blogon!

Eloszor is elnezest kerek az ekezetek hianya miatt, sajnos nincs magyar billentyuzetem - ugyan megoldhato lenne az ekezetekkel valo iras, de eleg sok extra munkaval jarna, ezert csak olyan esetekben hasznalom, amikor nagyon szukseges.

Nehanyan mar biztosan olvastatok azt a masik blogot amihez regebben gyakran hozzaszoltam, viszont egy ideje (kb. 2012 November) mar nem aktiv. Ennek ellenere rengeteg e-mailt kapok - probalok a legtobbre valaszolni, de nagyon sok level tartalma hasonlo es mivel a szabadidom hataros inkabb itt probalok meg kerdeseitekre valaszolni. Nehany blog bejegyzesem importalom a masik blogrol az ujonnan erkezettek szamara.

Azt kérem, hogy mindenki olvassa, böngéssze at a blogot mielött olyan kérdést tesz fel amire már korábban válaszoltam vagy a leirásokból eleve kiszürhetö a válasz.

Nehany fontos dolog amit tudnotok kell:

1, Nem vagyok fejvadasz, munkakozvetito - senkinek nem keresek munkat.  Ha a bemuatkozasodbol kiderul, hogy jo eselyed van itt munkat kapni, akkor talan (ha epp van ilyen!) kuldok tovabbi infot, hirdetest, de nekem ne kuldjetek oneletrajzokat!  Arra sincs idom, hogy oneletrajzokat olvassak, irjak, javitsak.  Ha szukseged van ilyen szolgaltatasra, osszehozlak egy szemellyel aki profi ezen a teren, viszont ez neked penzedbe kerul. Egyebkent te is talalhatsz olyan cegeket akik foglalkoznak resume, portfolio keszitessel, a dijaik altalaban CAD 100-1000 kozott vannak. Egy atlagos szakmunkas oneletrajz profi elkeszitese $100-nal kezdodik, amit megsporolhattok ha hasznaljatok az internetet es kerestek mintakat. Olvassatok el az oneletrajzokkal kapcsoltos bejegyzesem:  http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=6484769740559264117#editor/target=post;postID=4873846438768269622

2, Nem vagyok ugyved, bevandorlasi tanacsado.  A sajat tapasztalataim szivesen megosztom, de egyeb bevandorlasi valamint jogi ugyekben keressetek meg ugyvedet. A legtobb bevandorlasi kerdesre talaltok valaszt a Canadian Immigration honlapjan:  http://www.cic.gc.ca

3, Kerek mindenkit az alapveto kommunikacios szabalyok betartasara, ertem ezalatt a tragar, tiszteletlen szoveg mellozeset.





Fontos! Angol Nyelv - Milyen szinten?


Fontos!     Angol Nyelv - Milyen szinten?

Nagyon sokan kérdezitek, hogy milyen szintü angol nyelv szükséges?
A válasz nagyon egyszerü: Olyan szinten kell beszélni, írni, olvasni az angolt, hogy 6 hónapon belül az adott szakmában sikeresen tudj egy írásbeli vizsgát tenni. 
Nem kell Shakespeare-t fordítanod, de a 100-120 szakmai kerdésböl több, mint 70 %-ra helyesen kell válaszolnod ahoz, hogy megkapd a "Red Seal" minösítést- ami megfelel a kanadai szakmunkás vizsgának.
Ehez szerintem minimum egy eros kozepfoku angol ismeret szukseges.
Ha úgy gondolod, hogy erre képes vagy, akkor nem kell félned egy telefonos vagy Skype-os interview-tól sem.
Szóval az, ha már tudsz bélyeget kérni a pékségben vagy kiflit a postán, még mindig nagyon kevés, mivel a fenti vizsga ELKERÜLHETETLEN a "skilled worker" kategóriában.

Ha pl. a kovetkezok egyike vonatkozik rad, akkor semmi esélyed a "Skilled Worker" kategoriaban munkat kapni:
"az angolom nagyon minimalis",
"angolul meg nem beszelek",
"valamikor tanultam angolul, valoszinuleg ujra belejonnek",
"megertem amit mondanak, de nem tudok folyamatosan beszelni",
"nem beszelek angolul, de ettol fuggetlenul erdekelne munka",

Itt van néhany minta az esetleges kérdésekböl. Ez egy jó teszt az angolhoz és a szakmai ismeretekhez is.

Autoszerelö:

http://www.tradesecrets.gov.ab.ca/trades/pdf/trade_practice_exams/009_IP_PracticeExam.pdf

Asztalos:

http://www.tradesecrets.gov.ab.ca/trades/pdf/trade_practice_exams/002_IP_PracticeExam.pdf

Villanyszerelö:

http://www.tradesecrets.gov.ab.ca/trades/pdf/trade_practice_exams/003_IP_PracticeExam.pdf

Hegesztö:

http://www.tradesecrets.gov.ab.ca/trades/pdf/trade_practice_exams/012_IP_PracticeExam.pdf

Vizvezeték szerelö:

http://www.tradesecrets.gov.ab.ca/trades/pdf/trade_practice_exams/006_IP_PracticeExam.pdf

A "Semi-Skilled" (bizonyos gyakorlati ismereteket esetleg tanfolyamokat igenylo munka), mint pl. Drywall Technician (Gipszkarton szerelo) és a "Non-Skilled" (segédmunka) kategoriákban nincs vizsga, viszont az alkalmazó megköveteli a folyamatos kommunikációhoz szükséges nyelvtudást, ami egyebként a letelepedéshez is szukséges.

A Szakmai Önéletrajzokról:


Önéletrajz problémák!!!

Az elmult honapban kb. 15 szakmai oneletrajzot kaptam azzal a keressel, hogy nezzem at oket - igaz, csak 2 embert kertem meg, hogy kuldje el. Ezt a 15-ot atnezem, TOBBET NEM. Nincs se energiam se idom ezzel foglalkozni.

Melyik mintaban latsz fotot, szuletesi idot, hobbit, elettarsi kapcsolatot, stb...??

Megegyszer elmondom, hogy a resumedban NE LEGYEN:

-FOTO
-SZULETESI IDO
-HOBBY, ERDEKLODESI KOR
-VALLAS
-CSALADI ALLAPOT
-SEMMI SZEMELYES DOLOG A NEVEDEN ES AZ ELERHETOSEGEDEN KIVUL
-NE LEGYEN A CIME CURRICULUM VITAE SEM RESUME
- HA A MUNKADHOZ NEM SZUKSEGES GEPJARMUVEZETES, NE IRD BELE, HOGY VAN JOGSID.
- NE HASZNALJ ÉKEZETEKET ! Ha a HR-es gepe nincs beallitva ekezet kezelesre (miert is lenne?) akkor lehet, hogy valami hasonlot lat: %(()^#%&*◇□≭∿☣♾, szoval a vege delete lesz.

A fejlec kb. igy nezzen ki:

    Szilveszter Matuska

           Offering 12 years of experience as a Demolition and Explosive      Technician

 Address:  Puskaporos ut. 15                                                       
                6130 Biatorbagy                                                           
                Hungary
 Tel.: 36/30 123-456 
 e-mail: szmatuska@ bigbumm. com     

Senki nem kivancsi arra, hogy Szilveszternek a dinamit volt a jele az ovodaban, arra sem, hogy szeret-e fozocskezni es hany felesege van. A ceget egyetlen dolog erdekli, hogy tud-e robbantani, mekkorat, fustel, porral vagy anelkul, milyen szinten es ezt miota csinalja, van-e gyakorlata valami specialis teruleten, mint pl. a híd robbantas. Ezekrol viszont tudni akarnak minden reszletet. Ez lesz a feladata, ezert fogjak fizetni.  Ennyi..

Es ha mar az elerhetosegnel tartottunk, akkor elmondanam, hogy nem szerencses olyan e-mail-t megadni, hogy pl.:  playboybunny@ whatever.com, weedlover@veryhigh. hu,  ironmandezso@ wherever.hu...

A 6 Eszak-Amerkai orszagbol kettoben biztosan letezik egy ugynevezett Discrimination Act (igen, az egyik Kanada), ami arrol szol, hogy a munkaado nem kulonboztethet meg senkit szarmazasa, vallasa, politikai nezete, neme, kora, haja szine, stb.. alapjan - kizarolag a szakmai gyakorlatra korlatozhatjak dontesuket.
Itt nem latsz olyan hirdetest, hogy:
"20-24 ev kozotti, hajadon, karcsu, nagycsocsu holgyet keresunk titkarnoi pozicio betoltesere. Foto szukseges."

Szoval ezert nem jo beleirni, hogy pl. a belyeg gyujtes a hobbid, mert ha tortenetesen a HR szemelynek is ugyanez, akkor ezen baki miatt valaki torvenyesen perelheti a ceget, mivel a HR-es a belyeg gyujto haverjait veszi fel dolgozni, teccikérteni??

Ne egyes szam / elso szemelyben irj!
Ne igy: Ennel a cegnel az volt a feladatom, hogy csoveket hegesszek ossze,  fabol faragjak vaskarikat, zabot kellett hegyeznem, stb..
Hanem igy:
Feladatok: cso illesztes, hegesztes, fabol vaskarika faragas, zab hegyezes, stb..

Ha a munkaado kivancsi a resumedban nem szereplo dolgokra, majd megkerdezi az interview soran. Addig viszont el kell jutni.

Ha Kanadaban nincs egy nagybacsid aki kihoz es munkat ad neked, az egyetlen eselyed egy PROFI ÖNÉLETRAJZ!  Ha nem tudsz magadtol osszehozni egyet, akkor keress meg egy ceget aki ezzel foglalkozik - sok van ilyen, nemelyik munkakozvetito is alkalmaz erre profikat - fizess $100-1000(!) es a problema megoldva!

Van egy HR-es ismerosom akinek megmutattam nehany oneletrajzot (egyebkent ok a legprofibbak az onelatrajz keszitesben mivel egy nagy cegnel sokezer megy at a kezuk alatt), latnotok kellett volna a fejet. Minden resumet ok kapnak meg eloszor, innen vagy a papir daraloba, vagy a fonoke asztalara kerul. Szerinte a resumek 60% sosem jut el a fonok asztalara, annyira rosszak, es ezt az itt keszult, kanadaiak altal irt resumekra ertette....

Sooo, please, do some research, google: "how to write a good resume" " important key words in resume" "qualification highlights in resume" "what's in a good resume" etc... The internet is your friend, use it! Also search for resumes specifically related to your trade and forget the Hungarian or European style resumes, they won't get you a job in Canada! Oh, and never, ever send a resume by itself, always attach a cover letter! If you don't know what that is, look it up!

Thank you for your time and have a nice day!

Hogyan is történik ez az egész dolog? Kanadai munkavállalás.



Azért, hogy tisztában legyetek azzal, hogy hogyan is történik az egész munkavállalás, kiutazás, letelepedés dolog. Megpróbálom újra, részletesebben elmagyarázni. Mi ezen a dolgon átmentünk, saját tapasztalataim írom le: 

1,
a.:  Önmagadnak találsz munkát, böngészed a Kanadai munka hirdetéseket, esetleg felraksz egy gyilkos önéletrajzot a netre és reméled, hogy ráharapnak…
 b.:  Elküldöd az önéletrajzod egy fejvadásznak, aki remélhetöleg már kapcsolatban áll cégekkel, és hagyod, hogy neked dolgozzon – ez a gyorsabb és egyszerübb út.

Akár az “a” vagy “b” alapján van egy munkaajánlatod, a cég képviselöje csinál veled egy  -vagy több- telefonos interview-t és ugy találja, hogy hasznos tagja lennél a cégénél,  elöbb szóbeli ajanlatot tesz, ami számodra elönyös, elfogadható.  Ekkor megkér, hogy menj fel az Apprenticeship Board of Alberta weblapjára, onnan nyomtasd ki a “Work Experience” kérdöívet, töltsd ki (angolul!)  csinálj másolatot minden (szakmához függö!) bizonyítványodról, fordittasd le angolra egy hivatalos fordítóval,

Dokumentum lista:

- másolat a bizonyitvany(ok)rol es  másolat a hiteles forditásról   (az eredetit tartsd meg!) Kérjétek meg a forditót, hogy írja rá a másolatra a következöt :
  “This is a true copy and translation of the original document”, majd írja alá és pecsételje le.
- kinyomtatni, kitölteni a “QUALIFICATION CERTIFICATE PROGRAM / WORK EXPERIENCE APPLICATION”, (6 oldal) awww.tradesecrets.gov.ab.ca   
az 5-ik lapot üresen hagyod, a legtöbb cég kifizeti a CAD 450.00-t az államnak azért, hogy leellenörizzek, valóban megfelelsz-e az adott munkara?
Válaszolj minden kérdésre helyesen! Ha rosszul töltöd ki, csak az idöt fogja neked húzni, esetleg a jövendöbeli fönököd zsebéböl kidobsz $450.00-et, aminek nem fog örülni.
- másolat az utleveled azon oldaláról, ami a személyes adataid tartalmazza, foto, név, stb.
Ezeket berakod egy boritékba és elküldöd vagy a fejvadászodnak, vagy direkt a cégnek, ezt majd ök tudatják veled.

2,
Az AAIT (Alberta Apprenticeship and Industrial Training) elkezd egy “nyomozást” felhivja a volt vagy jelenlegi munkaadóidat és kifaggatja öket, hogy tulajdonképpen mit is csinaltál te pontosan amig náluk voltál alkalmazásban? Nem az fogja öket érdekelni, hogy  milyen munkás vagy, hanem a pontos munkaköröd, és az, hogy mennyi idöt töltöttél el az adott munkában.  Vezetöi tevékenység, tanfolyamok NEM SZÁMÍTANAK BELE A GYAKORLATI IDÖBE! Nem érdekli öket az, hogy a volt munkaadód bejelentett-e, fizetett-e járulékokat a munkabéred utan, csak az érdekli öket, hogy mit és meddig csináltál.
Miután úgy döntöttek, hogy megfelelsz az adott munkára, kiadnak egy határozatot a munkaadónak, amely dokumentumhoz neked is jogod van, szoval elkérheted az eredetit.
Ez feljogosít arra, hogy Kanadaban az adott szakmaban dolgozhatsz azzal a feltételel, hogy 6 honapon belül szakmai vizsgát teszel (Red Seal).


3,
Miután ezt a határozatot megkapta a jövendöbeli alkalmazód, hozzácsatolják a neved és az adataid a már meglévö LMO (Labor Market Opinion)-hoz.
Valoszinüleg mégegyszer egyeztetnek veled adatokat, hogy hibátlan legyen, mivel ez az egyik legfontosabb dokumentum a munkavállalói vizumhoz. Például ha bárhol félrebetüzték a neved – mivel magyar neveink nem egyszerüek az angol anyanyelvüeknek – itt az idö, hogy kijavitsák, hasonlóképp a dátumokkal. Itt a  Honap/Nap/Év formátumot használják, de a kérdöiveken az általuk kért formátumot használjátok, PL.: YYYY/MM/DD

Amint ez megtörtént, elküldik az LMO, Qualification Letter és a munkaszerzödés masolatát – valószinüleg e-mailben. Ezzel a cég megtette a magáét, most újra rajtad a sor.


4,
A következö papir(oka)t kell beszerezned és angolra fordittatnod:
 **********VÁLTOZÁS!*******
-kivonat a bünügyi nyilvántartásból. Ez NEM AZ ERKÖLCSI BIZONYÍTVÁNY! A BM adja ki.  Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala 
Bűnügyi Nyilvántartó Hatóság, 
H-1476 Budapest Pf. 380
A helyes info: 
A dokument neve: Official Certificate of Good Conduct (Hatósági Erkölcsi Bizonyítvány) 
Az igénylö lapot a posta hivatalokban lehet beszerezni.
Levélben: 
Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala
1475 Budapest, Pf. 172
  • Elektronikusan: www.nyilvantarto.hu
  • Szemelyesen:
    Budapest, IX. kerület Vaskapu utca 30/A.
 a CIC oldalárol a vizumkérö lapokat ÉS A SZÜKSÉGES TÁMOGATÓ DOKUMENTUMOKAT, pl. házastársi nyilatkozat, e nélkül nem tudod majd kihozni a párod!!
-szerezz be 4 fotot, ami megfelel a CIC honlapján leirtaknak  (ha jol emlekszem, a foto adatai a vizumkérö lapon is megtalálható.
- A vizum kérelem utolso lapja egy “document checklist”, ezen leellenörizheted, hogy megvan-e minden szükséges papir,  itt pipálj ki minden rublikát amihez megvan a kért dolog és tedd bele egy nagyméretü boritékba, a Checklist legyen legfelül.  A vizumkérö lapok egyikén lesz egy pár nagyméretü vonalkód, ezt se hagyd ki!
Elvileg most mindened megvan, ami a vizumkérelemhez szükséges, kivéve a 150.00 Kanadai dollar, amit vagy a CIC altal meghatározott számlára kell befizetned, hivatalos bank csekken feladnod,  vagy személyesen befizetni a Kanadai Követségen.
Ha a pároddal ill. családdal együtt akartok jönni, akkor nekik is célszerü megkérned a vizumot, egyebként ök bármikor utánnad jöhetnek, ha van egy másolatuk a te vizumodról, akkor a Kanadaba érkezésükkor ezt be kell mutatniuk és ök is megkapjak a munkavállalói ill.  diák vizumokat, természetesen a $150 work visa fee és $125 student visa fee befizetése után. Célszerü erre felkészülni es a megfelelö összeget Kanadai dollárban maguknál tartani.

Az ügyintézés (postán beküldött jelentkezésnél) kb. 3 hónap, bár ez függ a követség leterheltségétöl.

5,
Elvileg minden jól ment és megkaptad a vizumod – vagyis egy darab papirt, aminek bemutatásakor a bevándorlási tiszt majd kiállitja a Work Permit-et miután megérkeztél Kanadaba. Ennek a papirnak van egy érvényességi ideje, a lejárata elött meg kell érkezned Kanadába, egyebként az egész dolgot ujra kell csinálnod. Ha jól emlékszem az én esetemben ez 60 nap volt.
 Erröl célszerü értesitened a jövendöbeli munkaadód, ezenkivül egyeztetthettek a kiutazás dátumáról, valamint arról, hogy ök veszik-e neked a jegyed, vagy kiutazásod után visszatéritik? Ha az utobbiban egyeztek meg, tartsd meg a jegyed es a számlád. A legtöbb munkaadó fizeti az utazásod  költségeid (csak a munkavállalóét, a csaladtagokét nem!),  de csak bizonyos szintü munkáknál kötelezi az állam erre öket!  Az én esetemben a cég fizette a jegyem, a vizum dijat, az AAIT Qualification Letter-t, valamint a Red Seal vizsga diját is. Ezeket célszerü letárgyalni elöre a munkaadóval. Természetesen lehet alkudozni.
"Employers employing foreign workers under the Stream for Lower-skilled Occupation [National Occupational Classification (NOC) – skill level C and D] or under the Seasonal Agricultural Worker Program (SAWP), the Agricultural Stream or the Live-in Caregiver Program (LCP) may also be required to provide:
  • Transportation cost – Proof the employer has paid the worker's transportation costs from his/her current place of residence to the location of work in Canada, and proof the employer has or will pay the return transportation costs to the country of permanent residence. Documentation provided as proof of payment should not include financial account numbers (e.g. bank account information should be redacted when submitting a cancelled check)."  http://www.hrsdc.gc.ca/eng/jobs/foreign_workers/employer_compliance.shtml
Mielött kiutazol, ajánlom a következöket:

1.  Szerezz be egy igazolást a biztositodtól arról, hogy te voltál Magyarország legjobb soförje, hosszú-hosszú evek ota, ezt fordittasd le angolra, egyebként úgy kezded majd itt a gépkocsi vezetést, mint egy 16 éves teljesen új vezetö, a lehetö legmagasabb biztositással, ami lehet akar 4-5000 $/év is (teljes körü) 1000-1200/ev helyett (a kötelezö ettöl olcsóbb).  Kanada elfogad néhany jogositványt pl. Német, Angol, Osztrák, Francia, Belga, Svájci, USA..stb és nem kell ujra vizsgáznod, sajnos a Magyar nem tartozik ezek közé. Ha a fenti országokban élsz vagy lehetöséged van a magyar jogositványod ezekre kicserélni, mindenképp tedd meg, mert megspórolsz vele sok idöt és pénzt!

2.     Ha pl. szeretsz vagy itt is szeretnél vadászni, fegyvert tartani,  hozz magaddal még egy kivonatot a bünügyi nyilvántartásbol, hivatalosan angolra forditva, ez szükséges az engedélyhez.  Ezért egyszer már sorba kellett állnod a vizum kérelemhez, kérj 2 db-ot.

3.     Ha gyermeked is elkisér, keresd meg az oltási papirjait, ezt a legtöbb iskola kérni fogja.  

4.      Ha tervezed azt, hogy nagyobb mennyiségü személyes dolgot is magaddal hozol, esetleg késöbb fogsz erre sort keriteni, csinalj egy listát mindenröl, (pl. 1 db. bör fotel, értéke: $ 150-,  10 pár zokni, $ 10-, stb.) Müszaki cikkeknek, jármüveknek kell a gyári ill. alváz száma is. Ha ez a listád megvan és bemutatod a határon a vám hivatalban (NEM A BEVÁNDORLÁSNAK!), akkor nem kell semmire vámot és adót fizetned, még akkor sem, ha ezek a dolgok majd késöbb követnek egy konténerben! Ami nem kerül a listára és ugy gondolod, hogy mégis behozod, ez vám és adó köteles lesz.  A lényeg, hogy legyen egy listád, és miután vegeztél a bevándorlásnál, keresd meg a vámhivatalt, ott lesz pár perc sétára az is, és mutasd be a tisztnek a papirod, mond neki, hogy work visad van, és költözöl ki a cuccaiddal, ezeket akarod hozni, es kéne rá egy pecsét vagy egy aláirás. Lehet kérdez olyasmit, hogy van-e a listán fegyver, tiltott drog, esetleg egyéb tiltott dolog, és ha a válaszod NEM, akkor meg sem nézi, csak jováhagyja. Egyébként fegyvert is lehet behozni, csak macerásabb, viszont szerepelnie kell a listán.



Szoval megérkezel mondjuk a Toronto-i Nemzetközi reptérre, sorban állsz a bevandorláshoz, kezedben az útleveled, papirod a követségröl, a munkaadód cime, telefonszáma, munka szerzödésed, amiket átadsz a tisztnek, mosolyogva, tisztelettel válaszolsz a kérdéseire, majd ö kinyomtatja a vizumod es betüzi az utleveledbe.
FONTOS!: nézd meg, hogy a vizumod lejárati ideje egy év az érkezésed dátumátol, az enyém elrontották, es ha már eljöttél a tiszttöl nem mehetsz vissza, hanem menned kell a városba valamelyik bevándorlási irodába, hogy javítsák ki….  Egyszerübb itt megnézni, hogy minden rendben van-e, beleértve a neved pontos betüzését a dátumon kivül. Ha bármi kérdésed van, csak nyugodtan kérdezz.

Ezután mehetsz a vámosokhoz a fent emlitett listáddal, majd a csatlakozásodhoz Alberta felé. Ott már elvileg várni fognak rád – az elözetes megbeszélésetek alapjan.

A következö pár napban Social Insurance Number-t (TB szám) kell kérned, ez fontos a munkádhoz, bankhoz, etc.. is, bankszámlát kell nyitnod, és legalább egy albertai személyi kártyát kérned (amig nem lesz jogositványod), hogy ne kelljen mindenhová utlevéllel menned.  Kérd meg a céged HR emberét, hogy adjon kérölapot az Alberta Healthcare kártyához, ez azonnal jár a külföldi munkavállaloknak (fontos az orvosi ellátáshoz, egyébként neked kell fizetni érte), a kiegészitö biztositásokat csak 3 hónap múlva kaphatsz.
Megjegyzes: A legtöbb "License Office" vagy "License Center" - ahol a jogositvanyt vagy ID kártyát kiállitják, szinten foglalkozik az Alberta Healtcare kártya ügyintézésével, ez általában egy 5 perces dolog, de ha már sorban álltál a jogositványért akkor celszerü egyuttal ezt is megkérni.
Fontos: Szükséges rendelkezned egy albertai levelezési cimmel.  Ez lehet postafiok cim is, de enelkul nem tudsz Social Insurance számot kérni, ami egyébként szükséges a jogositványhoz es bankszámlához is.
     
Ne felejtsd el, hogy amennyiben a szakmád a “regulated” kategoriába tartozik (a legtöbb szakma az), 6 honapon belül egy írásbeli vizsgát kell tenned, ez nagyon fontos, hogy itt maradhass! Emlékeztesd öket, hogy ne felejtsék el! A vizsga költségét is a cég fizeti, de ha nem felelsz meg, a pótvizsgáért már neked kell fizetni, és több lehetöséged nem lesz! A sikeres vizsga után kb. 4-6 héttel kapod meg a "Provincial Nominee" levelet Albertától, amiben felhívják a figyelmed arra, hogy ha szeretnél Albertában letelepedni, akkor ök szivesen szponzoralnak a "Provincial Nominee" programon belül az állandó letelepedéshez. Ha élni akarsz ezzel a lehetöséggel, akkor küld el nekik a kért dokumentumokat, ha minden rendben a kérelemmel, akkor kb. 2-4 héten belül megkapod a "Nomination Letter-t", ami alapján beküldheted jelentkezésed az állando tartozkodáshoz.
Sok sikert kivánok!


Ha bármi kérdésetek van, jelezzétek a blogon. Nem vagyok bevándorlási, jogi, munkaügyi vagy vámügyi tanacsadó, az ilyen ügyekben keressétek meg a megfelelö hivatalos honlapot.
A fent emlitett illetékek, ügyintézési dijak bármikor megváltozhatnak, ellenörizzetek a hivatalos honlapokat az aktuális díjakról.  Jelenleg, 2012 Juliusában ezek voltak érvényben.

Megjegyzés: A munkavállalói engedély új illeték díja CAD 150-, a diakvizum: CAD 125-. 

Modositás: 2013-tol Alberta már nem ajanlja fel "Provncial Nomination-t" automatikusan a sikeres Red Seal vizsga után, ezt önmagadnak kell megkérni. Itt találsz róla infot:
http://www.albertacanada.com/immigration/immigrating/ainp.aspx