Saturday 9 March 2013

Fontos! Angol Nyelv - Milyen szinten?


Fontos!     Angol Nyelv - Milyen szinten?

Nagyon sokan kérdezitek, hogy milyen szintü angol nyelv szükséges?
A válasz nagyon egyszerü: Olyan szinten kell beszélni, írni, olvasni az angolt, hogy 6 hónapon belül az adott szakmában sikeresen tudj egy írásbeli vizsgát tenni. 
Nem kell Shakespeare-t fordítanod, de a 100-120 szakmai kerdésböl több, mint 70 %-ra helyesen kell válaszolnod ahoz, hogy megkapd a "Red Seal" minösítést- ami megfelel a kanadai szakmunkás vizsgának.
Ehez szerintem minimum egy eros kozepfoku angol ismeret szukseges.
Ha úgy gondolod, hogy erre képes vagy, akkor nem kell félned egy telefonos vagy Skype-os interview-tól sem.
Szóval az, ha már tudsz bélyeget kérni a pékségben vagy kiflit a postán, még mindig nagyon kevés, mivel a fenti vizsga ELKERÜLHETETLEN a "skilled worker" kategóriában.

Ha pl. a kovetkezok egyike vonatkozik rad, akkor semmi esélyed a "Skilled Worker" kategoriaban munkat kapni:
"az angolom nagyon minimalis",
"angolul meg nem beszelek",
"valamikor tanultam angolul, valoszinuleg ujra belejonnek",
"megertem amit mondanak, de nem tudok folyamatosan beszelni",
"nem beszelek angolul, de ettol fuggetlenul erdekelne munka",

Itt van néhany minta az esetleges kérdésekböl. Ez egy jó teszt az angolhoz és a szakmai ismeretekhez is.

Autoszerelö:

http://www.tradesecrets.gov.ab.ca/trades/pdf/trade_practice_exams/009_IP_PracticeExam.pdf

Asztalos:

http://www.tradesecrets.gov.ab.ca/trades/pdf/trade_practice_exams/002_IP_PracticeExam.pdf

Villanyszerelö:

http://www.tradesecrets.gov.ab.ca/trades/pdf/trade_practice_exams/003_IP_PracticeExam.pdf

Hegesztö:

http://www.tradesecrets.gov.ab.ca/trades/pdf/trade_practice_exams/012_IP_PracticeExam.pdf

Vizvezeték szerelö:

http://www.tradesecrets.gov.ab.ca/trades/pdf/trade_practice_exams/006_IP_PracticeExam.pdf

A "Semi-Skilled" (bizonyos gyakorlati ismereteket esetleg tanfolyamokat igenylo munka), mint pl. Drywall Technician (Gipszkarton szerelo) és a "Non-Skilled" (segédmunka) kategoriákban nincs vizsga, viszont az alkalmazó megköveteli a folyamatos kommunikációhoz szükséges nyelvtudást, ami egyebként a letelepedéshez is szukséges.

2 comments:

  1. Egy kerdesem lenne: ha valaki olyan munkat vallal ami nem szakmunka, hanem olyan szellemi munka amihez nem kellett iskola, pl. Media sales executive vagy advertising sales manager vagy hasonlo ertekesitesi munkakorok akkor ott kell- e a red seal vizsga vagy mas jellegu? Koszi a valaszokat

    ReplyDelete
  2. Zoltan,
    A Red Seal vizsga csak szakmunkak eseteben szukseges. Az altalad emlitett foglalkozasoknal a munkaado meghataroz egy szukseges gyakorlati idot es alkalmazhat a non-skilled kategoriaban.
    A TFW (Temporary Foreign Worker) kategoriaban 3 kategoria letezik:
    - non-skilled, hem szukseges iskola, tanfolyam, pl. takaritas, epitoipari segedmunka, etc.. max. 4 evig dolgozhatnak itt, ezutan el kell hagyniuk Kanadat, nincs lehetoseg elet,-hazastars kihozatalara.
    - semi-skilled, szukseges bizonyos tanfolyam, pl. gipszkarton technikus, burkolo, etc.. bizonyos szakmakban, de nem minden semi skilled kategoriaban egy ido utan kerhetik a letelepedest, parjuk nyitott munkavallalasi engedellyel johet veluk Kanadaba. Az allando letelepedeshez nyelv vizsga szukseges.
    - skilled worker, szakmunkasok, kotelezo a Red Seal szakmai vizsga letetele, ezutan Alberta tartomany szponzoralja oket az allando letelepedeshez, esetleg valaszthatjak a "Canadian Experience" kategoriat 1 ev utan, viszont ez esetben nyelv vizsga szukseges.
    Az altalad emlitett szellemi foglalkozasokra sajnos nagyon kicsi a lehetoseg (de nem lehetetlen) a munkavallalasra. Kanadanak foleg "ketkezi" munkasokra van szuksege es az ilyen embereket alkalmazo cegek kaphatnak LMO-t.

    ReplyDelete