Saturday 9 March 2013

A Szakmai Önéletrajzokról:


Önéletrajz problémák!!!

Az elmult honapban kb. 15 szakmai oneletrajzot kaptam azzal a keressel, hogy nezzem at oket - igaz, csak 2 embert kertem meg, hogy kuldje el. Ezt a 15-ot atnezem, TOBBET NEM. Nincs se energiam se idom ezzel foglalkozni.

Melyik mintaban latsz fotot, szuletesi idot, hobbit, elettarsi kapcsolatot, stb...??

Megegyszer elmondom, hogy a resumedban NE LEGYEN:

-FOTO
-SZULETESI IDO
-HOBBY, ERDEKLODESI KOR
-VALLAS
-CSALADI ALLAPOT
-SEMMI SZEMELYES DOLOG A NEVEDEN ES AZ ELERHETOSEGEDEN KIVUL
-NE LEGYEN A CIME CURRICULUM VITAE SEM RESUME
- HA A MUNKADHOZ NEM SZUKSEGES GEPJARMUVEZETES, NE IRD BELE, HOGY VAN JOGSID.
- NE HASZNALJ ÉKEZETEKET ! Ha a HR-es gepe nincs beallitva ekezet kezelesre (miert is lenne?) akkor lehet, hogy valami hasonlot lat: %(()^#%&*◇□≭∿☣♾, szoval a vege delete lesz.

A fejlec kb. igy nezzen ki:

    Szilveszter Matuska

           Offering 12 years of experience as a Demolition and Explosive      Technician

 Address:  Puskaporos ut. 15                                                       
                6130 Biatorbagy                                                           
                Hungary
 Tel.: 36/30 123-456 
 e-mail: szmatuska@ bigbumm. com     

Senki nem kivancsi arra, hogy Szilveszternek a dinamit volt a jele az ovodaban, arra sem, hogy szeret-e fozocskezni es hany felesege van. A ceget egyetlen dolog erdekli, hogy tud-e robbantani, mekkorat, fustel, porral vagy anelkul, milyen szinten es ezt miota csinalja, van-e gyakorlata valami specialis teruleten, mint pl. a híd robbantas. Ezekrol viszont tudni akarnak minden reszletet. Ez lesz a feladata, ezert fogjak fizetni.  Ennyi..

Es ha mar az elerhetosegnel tartottunk, akkor elmondanam, hogy nem szerencses olyan e-mail-t megadni, hogy pl.:  playboybunny@ whatever.com, weedlover@veryhigh. hu,  ironmandezso@ wherever.hu...

A 6 Eszak-Amerkai orszagbol kettoben biztosan letezik egy ugynevezett Discrimination Act (igen, az egyik Kanada), ami arrol szol, hogy a munkaado nem kulonboztethet meg senkit szarmazasa, vallasa, politikai nezete, neme, kora, haja szine, stb.. alapjan - kizarolag a szakmai gyakorlatra korlatozhatjak dontesuket.
Itt nem latsz olyan hirdetest, hogy:
"20-24 ev kozotti, hajadon, karcsu, nagycsocsu holgyet keresunk titkarnoi pozicio betoltesere. Foto szukseges."

Szoval ezert nem jo beleirni, hogy pl. a belyeg gyujtes a hobbid, mert ha tortenetesen a HR szemelynek is ugyanez, akkor ezen baki miatt valaki torvenyesen perelheti a ceget, mivel a HR-es a belyeg gyujto haverjait veszi fel dolgozni, teccikérteni??

Ne egyes szam / elso szemelyben irj!
Ne igy: Ennel a cegnel az volt a feladatom, hogy csoveket hegesszek ossze,  fabol faragjak vaskarikat, zabot kellett hegyeznem, stb..
Hanem igy:
Feladatok: cso illesztes, hegesztes, fabol vaskarika faragas, zab hegyezes, stb..

Ha a munkaado kivancsi a resumedban nem szereplo dolgokra, majd megkerdezi az interview soran. Addig viszont el kell jutni.

Ha Kanadaban nincs egy nagybacsid aki kihoz es munkat ad neked, az egyetlen eselyed egy PROFI ÖNÉLETRAJZ!  Ha nem tudsz magadtol osszehozni egyet, akkor keress meg egy ceget aki ezzel foglalkozik - sok van ilyen, nemelyik munkakozvetito is alkalmaz erre profikat - fizess $100-1000(!) es a problema megoldva!

Van egy HR-es ismerosom akinek megmutattam nehany oneletrajzot (egyebkent ok a legprofibbak az onelatrajz keszitesben mivel egy nagy cegnel sokezer megy at a kezuk alatt), latnotok kellett volna a fejet. Minden resumet ok kapnak meg eloszor, innen vagy a papir daraloba, vagy a fonoke asztalara kerul. Szerinte a resumek 60% sosem jut el a fonok asztalara, annyira rosszak, es ezt az itt keszult, kanadaiak altal irt resumekra ertette....

Sooo, please, do some research, google: "how to write a good resume" " important key words in resume" "qualification highlights in resume" "what's in a good resume" etc... The internet is your friend, use it! Also search for resumes specifically related to your trade and forget the Hungarian or European style resumes, they won't get you a job in Canada! Oh, and never, ever send a resume by itself, always attach a cover letter! If you don't know what that is, look it up!

Thank you for your time and have a nice day!

No comments:

Post a Comment